Vaisiai ir daržovės padeda išvengti silpnaprotystė
Demencijų ekspertai teigia, kad grupė
medžiagų, randamų daugumoje vaisių ir daržovių, taip pat arbatoje,
kakavoje ir raudonajame vyne gali padėti apsaugoti smegenis nuo
Alzhaimerio ligos. Dr. Robertas Viliamsas (Robert Williams) kalbėdamas
Britų Farmakologijos draugijos vasaros susitikime Edinburge teigė, kad
nors dar reikia daug tyrimų, gausėja įrodymų, kad tam tikri flavonoidai
– medžiagos randamos augaluose bei augalinės kilmės maiste – gali
turėti teigiamą poveikį žmonėms, kenčiantiems nuo Alzhaimerio ligos.
Anot
daktaro Viliamso, biochemiko, dirbančio Kings Koledže Londone,
pastaruoju metu epidemiologinės studijos teikia intriguojančių duomenų
apie tai, kad flavonoidų turinčių daržovių, vaisių sulčių bei raudonojo
vyno vartojimas atitolina ligos pradžią. Nors šių tyrimų duomenys nėra
tokie svarūs kaip griežtai kontroliuojamų klinikinių studijų, jie
paskatino nemažai tyrėjų grupių toliau išsamiau tyrinėti flavonoidų
biologiją.
Dr. Viliamsas teigia, kad kokybiškų tyrimų stoką lėmė
tai, jog šiai sričiai trūko svarių mokslinių įrodymų. Tyrimams taip pat
nepadėjo iki šiol egzistavęs požiūris į šias medžiagas: buvo manoma,
kad flavonoidai negali pasiekti smegenų arba yra suskaidomi per
greitai, kad teiktų kokią nors naudą organizmui. Skeptiškas požiūris į
šias medžiagas išlieka ir toliau, nes flavonoidai yra žinomi kaip
antioksidantai, bet klinikiniai tyrimai su kitais antioksidantais,
tokiais kai vitaminas E, iki šiol neparodė jokio teigiamo poveikio
demencijos simptomams ar eigai.
Tačiau atsiranda nauja nuomonė,
kad flavonoidai neveikia kaip įprasti antioksidantai, bet veikia per
kitus mechanizmus. Kelios naujos studijos neseniai parodė, kad
žaliosios arbatos ar vynuogių flavonoidai mažina smegenų pakitimus bei
kai kuriais atvejais pagerina mąstymą. Daktaras Viliamsas ir kolegos
tyrinėja flavonoidą epicatechiną, kurio gausu įvairiame augalinės
kilmės maiste, taip pat ir kakavoje.
„Mes atradome, kad
epicatechinas apsaugo smegenų ląsteles nuo žalos, bet per procesus,
nesusijusius su antioksidanto veikimu. Taip pat mūsų tyrimai parodė,
kad jis taip pat gali mažinti kai kuriuos smegenų pakitimus, susijusius
su Alzhaimerio liga. Tai yra įdomu, todėl, kad epicatechinas ir jo
suskaidyti produktai žmoguas kraujjyje aptinkami net ir po keletos
valandų po šių produktų vartojimo. Tai rodo, jog epichetinas gali būti
vienas iš nedaugelio flavonoidų, galintis pasiekti smegenis, ir todėl
gali turėti poveikį žmogaus organizmui,“ – teigia dr. Viliamsas.
„Nors
mūsų atradimas patvirtina bendrą idėja, kad flavonoidų vartojimas gali
paveikti demecijos vystymąsi ir eigą, kol kas neužtenka duomenų tam,kad
galėtume pateikti kokių nors mitybos rekomendacijų. Šiuo metu
svarbiausiai surasti atskirus flavonoidus ar jų grupes, kurie turėtų
didžiausią teigiamą poveikį, apibrėžti jų veikimo mechanizmus ir
optimaliausią reikalingą jų kiekį prieš pradedant klinikinius jų
efektyvumo demencijos atveju tyrimus.“